Smaak van de Ziel, De

Koken met passie op topniveau

Smaak van de Ziel, De
7.99 *Prijzen zijn inclusief btw
Artikelcode02.501
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
De Smaak van de Ziel

De inspiratiefilm De Smaak van de Ziel (2010) is een film over twee koks en een proever, voor wie smaak gekoppeld is aan de diepste emoties die een mens kan hebben.

Wanneer Erik van Loo, de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen die op zijn hoogtepunt was. Hij denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst, smaak en diepgevoelde emoties is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing.

Geur en smaak kan een film niet overbrengen, maar de sprekende fotografie, die veel gebruik maakt van close-ups, probeert de beleving toch zo tastbaar mogelijk te maken. Wat begint met de geboorte van een lam of op de oesterbanken, sprankelt uiteindelijk op het bord als een modern schilderijtje.

De gehele film is doordrengt van passie en plezier met een vleugje Zen door de muziek die in de keuken van restaurant Parkheuvel gemaakt is.

"Ik kan niet beter koken dan ik het nu doe. Nooit. Morgen misschien wel, maar vandaag niet. Zo simpel is het eigenlijk". Erik van Loo


Trailer van De Smaak van de Ziel
Waarom naar de bioscoop? Om de erotiek van excellent eten op een groot scherm te ervaren. Om te watertanden bij close-ups van grijs glibberende oesters, van dieprood lamsvlees en roze doorschemerende vis. (...) Het ideale voorspel voor een diner. **** NRC Handelsblad

De Smaak van de Ziel is niet alleen een ode aan voedsel, maar vooral een charmant portret over mannen met een ongekende gedrevenheid en overgave. *** Neerlands Filmdoek

De film is een prachtig, klein en intiem portret van bevlogen kunstenaars en is met veel gevoel voor details gemaakt. Verplichte kost voor iedereen die gewoon van (h)eerlijk eten houdt of een passie voor de smaken en de geuren van de keuken heeft. **** Movie2Movie


Overige informatie

Lengte: 55 minuten
Taal: Nederlands, Frans, Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels


Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review